Vedtægter Bramming rideklub
§ 1 Navn og Hjemsted
Foreningens navn er Bramming rideklub og blev stiftet d.01-03-2011. Bramming rideklub, som herefter benævnes som BRK, har fysisk tilholdssted på Fiskerivej 5b, 6740 Bramming.
Stk. 2 Bramming rideklub har hjemsted i Esbjerg Kommune og er en nonprofit forening.
§ 2 Formål
BRK har som hovedformål at fremme interessen for ridesporten og skabe et inkluderende fællesskab, hvor alle, uanset erfaring og niveau, kan finde glæde og udvikling. BRK ønsker at være et sted, hvor primært børn og unge kan opleve ridesportens mange facetter uden nødvendigvis at eje deres egen pony eller hest.
Herudover har BRK også som formål at tilbyde en bred vifte af aktiviteter og undervisning, der fokuserer på både ridning og hestens pleje. BRK har som mål at give medlemmerne en grundlæggende forståelse for hestens behov og velfærd, samt at udvikle deres færdigheder i håndtering og pleje af disse dyr. Målet med BRK er også at skabe et fristed, hvor medlemmerne kan danne venskaber samtidig med at lære værdifulde livsfærdigheder gennem samarbejde og social interaktion.
Endelig er det også BRK's formål at understøtte et aktivt medlemskab, hvor samtlige medlemmer tilskyndes til at deltage aktivt i udvalgsarbejde og de demokratiske processer. Denne deltagelse skal sikre, at alle medlemmers stemmer bliver hørt, samt at foreningens udvikling og aktiviteter afspejler fællesskabets mangfoldighed og værdierne af samarbejde og gensidig respekt.
§ 3 Dansk Rideforbund
Rideklubben vil søge om medlemskab af Dansk Rideforbund under Danmarks Idræts-Forbund, hvorfor klubben og hvert medlem er forpligtiget til at rette sig efter de to nævnte forbunds, reglement og bestemmelser, herunder de af de pågældende forbunds fastsatte voldgiftsbestemmelser.
§ 4 Medlemskab
Bestyrelsen optager som medlem enhver der tilslutter sig foreningens formål. Der kan optages senior og junior medlemmer. Unge mennesker kan optages som junior medlemmer til og med det år de fylder 18 år. De er ikke valgbare til bestyrelsen og har først stemmeret fra de fylder 18 år.
§ 5 Ind og udmeldelse
Indmeldelse skal ske jævnfør anvisningerne på BRK’s hjemmeside. For medlemmer under 18 år, skal indmeldelsen varetages af forældre eller værge. Medlemskabet er gældende fra indmeldelsesdato og frem til næste forfaldende kontingent den 1. marts. Kontingentet nedsættes med 25 % ved indmeldelse efter første kvartal, 50 % ved indmeldelse efter anden kvartal og 75 % ved indmeldelse efter tredje kvartal.
Udmeldelse skal ske jævnfør anvisningerne på BRK’s hjemmeside.
§ 6 Kontingent
Kontingent fastsættes på den ordinære generalforsamling for et år ad gangen. Kontingent opkræves helårligt forud og er forfalden til betaling den 1. marts. Er kontingentet ikke betalt til forfaldsdato ophører medlemmets rettigheder indtil betalingen forefinder.
Bestyrelsen er bemyndiget til at fastsætte priser for undervisning, facilitetskort m.v. samt opkrævningsform og øvrige betalingsbetingelser.
§ 7A Karantæne og udelukkelse
Bestyrelsen kan meddele karantæne af nærmere fastsat omfang, dog max 2 måneder, til et medlem, der gør sig skyldig i usportslig optræden, eller på anden måde opfører sig til skade for klubben. For at denne beslutning skal være gyldig kræves at mere end halvdelen af samtlige bestyrelsesmedlemmer stemmer for karantæne.
Medlemmet skal have adgang til at udtale sig over for bestyrelsen, inden afstemning finder sted. Denne afgørelse kan indbringes for Dansk Rideforbunds disciplinærudvalg inden 8 dage. Disciplinærudvalgets afgørelse er inappellabel. Et evt. disciplinærudvalgsmedlem fra den pågældende klub er inhabil.
§ 7B Karantæne og udelukkelse
I særlige tilfælde kan bestyrelsen indstille til generalforsamlingen, at et medlem udelukkes fra klubben i et nærmere angivet tidsrum over 2 måneder. På generalforsamlingen afgøres sagen ved skriftlig afstemning, og for vedtagelsen kræves et flertal på 2/3 af de afgivne stemmer (Blanke stemmer tæller som afgivne).
Medlemmet har krav på at være til stede og forsvare sig. Generalforsamlingens bestemmelse om udelukkelse kan af medlemmet indbringes for disciplinærudvalget inden 4 uger.
§ 7C karantæne og udelukkelse
I det af § 7B omhandlende tilfælde kan generalforsamlingen ligeledes ved skriftlig afstemning, og med et flertal på 2/3 af de afgivne stemmer, afgøre, at samen via hovedbestyrelsen indbringes for disciplinærudvalget til afgørelse af, om der tillige skal ske, udelukkes fra andre rideklubber eller evt. indstille til Danmarks Idrætsforbund, at vedkommende udelukkes fra andre specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (eksklusion)
§ 8 Ordinær generalforsamling
Generalforsamlingens er klubbens højeste myndighed og indkaldes af bestyrelsen. Den ordinære generalforsamling afholdes, inden udgangen af marts måned.
Adgang til generalforsamlingen har alle foreningens medlemmer, samt hvem bestyrelsen måtte indbyde. Stemmeret har alle medlemmer over 18 år, som ikke er i kontingentrestance. Der kan kun stemmes ved personligt fremmøde. Aktive medlemmer under 18 år kan stemme, idet stemmeretten overdrages til deres forældre/værge, såfremt denne/disse er mødt. En fremmødt person over 18 år kan kun have en stemme, uanset at personen kan være forældre til flere aktive medlemmer under 18 år.
Passivt medlemskab herunder stævne- og støttemedlemskab har ikke stemmeret.
Generalforsamlingen indkaldes med mindst 3 ugers varsel med opslag på Bramming Rideklub og BRK’s hjemmeside og facebookside.
Forslag som ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling skal være indsendt skriftlig til bestyrelsen ved formanden senest 2 uger før generalforsamlingens afholdelse. Forsalg der er rettidigt indsendt skal optages på dagsordenen.
Senest en uge før generalforsamlingen skal indkomne forslag, dagsorden for generalforsamlingen og det reviderede regnskab bekendtgøres ved opslag.
En rettidig indvarslet generalforsamling er beslutningsdygtig i alle henseender uanset de fremmødte antal.
§ 9 Dagsorden
Dagsorden for den ordinære generalforsamling skal mindst omfatte følende punkter:
- Valg af dirigent og referent
- Bestyrelsens beretning for det forløbne år
- Forelæggelse af det reviderede regnskab for det forløbne år til godkendelse
- Forelæggelse af bestyrelsens budgetforslag for det kommende år til godkendelse
- Fastsættelse af kontingent
- Behandling af indkomne forslag
- Valg til bestyrelsen
- Valg af suppleanter til bestyrelsen
- Valg af revisor og revisorsuppleant
- Eventuelt
§ 10 Generalforsamlingens ledelse
Generalforsamlingen vælger en dirigent, der ikke må være medlem af bestyrelsen. Beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal. Dog kræver vedtægtsændringer og foreningens opløsning kvalificeret majoritet – jf. § 17 og § 18.
Valgbare til bestyrelsen er medlemmer over 18 år eller forældre til medlemmer under 18 år, der har været medlem af klubben i mindst 3 måneder og som ikke er i kontingentrestance. Medlem ansat som staldansvarlig, er ikke valgbar, ligesom dennes nærmeste familie (ægtefælle, samlever, forældre, søskende og børn) heller ikke er valgbare. Genvalg kan finde sted
Fraværende valgbare medlemmer kan vælges, når der foreligger tilsagn om, at vedkommende vil modtage valg til den foreståede post. Afstemninger skal foretages skriftligt, såfremt 5 medlemmer forlanger det. Ved personvalg dog på forlangende.
Udarbejdet referat fra generalforsamlingen godkende og underskrives af dirigenten.
§ 11 Ekstraordinær generalforsamling
Ekstraordinær generalforsamling kan til enhver tid indkaldes af bestyrelsen og skal indkaldes, når mindst 20% af de sidst angivne medlemstal ved Dansk Rideforbund skriftligt overfor bestyrelsen fremsætter ønske herom med en angivelse af det emne, som ønskes behandlet. Generalforsamlingen skal afholdes senest 6 uger efter begæringens modtagelse. For så vidt angår krav til indkaldelsen mødets ledelse, afstemning m.v. gælder de samme bestemmelser som for den ordinære generalforsamling.
§ 12A Bestyrelsen – valg
Bestyrelsen er foreningens daglige ledelse og repræsenterer foreningen i alle forhold. De vedtagne beslutninger og foretagne handlinger forpligtiger foreningen i henhold til vedtægterne.
Til bestyrelsen vælges der på generalforsamlingen 5 medlemmer. Bestyrelsens medlemmer vælges for 2 år ad gangen.
På generalforsamlingen vælges der hvert år 2 suppleanter til bestyrelsen: en 1. suppleant og en 2. suppleant.
I lige år vælges 2 medlemmer til bestyrelsen og i ulige år 3 medlemmer til bestyrelsen.
Senest 2 uger efter generalforsamlingen skal bestyrelsen konstituere sig med følgende poster:
- Formand
- Næstformand
- Kasserer
- Sekretær
- Menigt bestyrelsesmedlem
§ 12B Selvsupplering
Hvis der opstår frafald i bestyrelsen efter 8 måneder i indeværende år, og suppleanterne er blevet inddraget eller ikke længere er tilstrækkelige, kan bestyrelsen supplere sig selv ved at konstituere nye medlemmer frem til den næste generalforsamling.
§ 12C Habilitet
Bestyrelsesmedlemmer må ikke deltage i afstemninger, hvor de har en personlig eller økonomisk interesse, der kan skabe en interessekonflikt. Hvis der opstår tvivl om habilitet, afgøres dette af resten af bestyrelsen. Bestyrelsen skal altid handle i foreningens interesse og sikre gennemsigtighed i beslutningsprocesserne.
§ 12D Kompetencer
Hvis den indeværende bestyrelse ikke besidder de nødvendige kompetencer til at varetage specifikke opgaver eller træffe informerede beslutninger, kan bestyrelsen beslutte at inddrage eksterne medlemmer med relevante kompetencer. Disse personer vil fungere som rådgivere uden stemmeret og kan bidrage til at sikre en kvalificeret og velinformeret beslutningsproces.
§ 13 Forretningsorden og tegningsret
Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden. Bestyrelsen er kun beslutningsdygtig når mindst 3 af dens medlemmer, heriblandt formanden er til stede. I tilfælde af formandens forfald, træder næstformanden ind. Over bestyrelsens forhandlinger føres en protokol. Foreningen tegnes af formanden. Ved økonomiske dispositioner over 5000 kr. kræves dog underskrift af formand og kasserer i foreningen. Underskrift af andre skal føres til referat.
I alle sager angår køb, salg, låntagning eller pantsætning af fast ejendom eller løsøre, tegnes af formanden, næstformanden og kassereren i foreningen.
Alle bestyrelsesbeslutninger tages ved simpelt flertal. Står stemmerne lige, er formandens stemme afgørende.
§ 14 Hæftelse
Bestyrelsens medlemmer hæfter ikke personligt for foreningens tilskud efter folkeoplysningsloven. Bestyrelsens medlemmer hæfter personligt for det tilskud, som foreningen eller tilskudsmodtagerne har hjemtaget, hvis tilbagebetalingskrævet er opstået ved retsstridig handling eller undladelse, der kan tilegnes pågældende som forsætlig eller uagtsom.
§ 15 Regnskab
Foreningens regnskabsår er kalenderåret.
Regnskabet skal underskrives af samtlige medlemmer af bestyrelsen.
Årsregnskabet skal opgøres i henhold til god regnskabsskik og i overensstemmelse med de til enhver tid gældende krav i lovgivningen.
Tilskudsregnskab skal indsendes til godkendelse i Esbjerg kommune senest 3 måneder efter regnskabsårets afslutning.
Foreningens midler skal være anbragt i et anerkendt pengeinstitut med undtagelse af nødvendig kassebeholdning.
§ 16 Revision
På den ordinær generalforsamling vælges for et år af gangen en revisor og en revisorsuppleant. Revisoren skal hvert år i jan/feb måned gennemgå det samlede regnskab og påse, at beholdningerne er tilstede. Revisionsformen er regnskabsmæssig revision, og driftsregnskab og status forsynes med en påtegning. Revisoren har til enhver tid adgang til at efterse regnskab og beholdninger. Tilskudsregnskabet skal være revideret i henhold til folkeoplysningslovens bestemmelser.
Den valgte revisor må ikke være medlem af bestyrelsen eller beslægtet eller besvogret i op- eller nedstigende linjer eller i sidelinjen så nær som søskendebørn med nogle af bestyrelsesmedlemmerne.
§ 17 Vedtægtsændringer
Ændringerne af vedtægterne kan ske på enhver generalforsamling, når mindst 2/3 af de afgivne stemmer er for forslaget.
Enhver vedtægtsændring skal endvidere indsendes til Esbjerg kommune samt Dansk Rideforbund til godkendelse.
§ 18 Foreningens opløsning
Bestemmelse om foreningens opløsning kan kun tages på en i dette øjemed særlig indkaldt ekstraordinær generalforsamling. For at denne er beslutningsdygtig kræves at mindst halvdelen af foreningens stemmeberettigede medlemmer er tilstede. For at forslaget kan vedtages kræves, at mindst ¾ af de afgivne stemmer er for forslaget. Opnås et sådant flertal på en generalforsamling, der ikke er beslutningsdygtig, indkaldes til en ny generalforsamling, hvor beslutning kan træffes med ovennævnte stemmeflerhed, uanset hvilket antal stemmeberettigede medlemmer der er tilstede. Ved ophør skal evt. overskud anvendes til almennyttigt formål indenfor folkeoplysningslovens område.